(NL) Brugge: een introductie

WhatsApp Image 2022-05-18 at 6.10.46 PM

Voor wie er oog voor heeft is Brugge een onuitputtelijke bron van schitterende plaatjes. Hier vind je een mix van cultuur, geschiedenis en vermaak. Het is daarom de perfecte locatie om te city-trippen of gewoon een dagje te vertroeven.

Deze trotse Werelderfgoedstad verken je het best te voet, zo ontglipt er geen enkel detail. Er is bovendien niets beter dan verloren te lopen in de verborgen steegjes. 

De Brugse geschiedenis in een notendop

Dankzij haar ligging groeide de stad uit als economische bloeier. In het verleden gebeurde het soms dat stad overstroomd werd met zout zeewater, wat op zijn beurt zorgde voor gepaste vegetatie dat de schapenteelt bevorderd. De schapenteelt vloeide voort in wolproductie en dat groeide dan weer verder in een welvarende textielindustrie. 

Door de gunstige verbinding met de zee kenmerkte de Brugse haven vele internationale invloeden. Zelfs ‘s wereld allereerste beurs ontstond hier. Na verloop van tijd was de handel niet meer het primaire aspect, maar kwam er ook een spotlight te staan op de culturele ontwikkelingen. Brugge werd onder andere een befaamde plek voor enkele Vlaamse primitieven, zoals Jan Van Eyck en Hans Memling.

De Vesten

De mooiste plekken van Brugge, bijvoorbeeld het Minnewater, liggen langs de 7-km lange groene gordel rondom de stad. Deze route staat ook gekend als de Vesten. Onderweg zul je het één en het ander tegenkomen: eeuwenoude molens, stadspoorten, parken en de jachthaven aan het kanaal Coupure. 

Vroeger telde de route maar liefst 30 molens die het doel hadden om brood te produceren, maar door de opkomst van de stoommachines verdwenen er vele. Vandaag de dag blijven er nog drie over.

Bron foto: museabrugge.be

Tip: Klim zeker eens de heuvels op voor een mooi uitzicht. 

De binnenstad

De Markt, een must-see van Brugge. De 83-meter hoge Belfort overheerst het plein, deze staat er sinds de 13e eeuw en is vandaag de dag nog steeds beklimbaar. Hiervoor moet je wel wat energie opofferen: de trap naar boven telt 366 treden. Dit is natuurlijk niet zonder beloning! Op het hoogste punt van de toren kan men genieten van een panoramisch zicht, uitkijkend op de stad en haar omstreken. Misschien een volgende stop spotten? 

Het Belfort is niet het enige dat de Markt te bieden heeft. Het Historium, gelegen aan de rechterzijde van de markt, neemt je terug mee naar het Brugge in de Middeleeuwen. Bovenaan het museum bevindt zich het Duvelorium, dé plek met uitzicht over de markt waar m’n kan geniet van ne goeie, frisse duvel.
(Duvelorium: binnengaan langs de ingang van het Historium en de wegwijzers volgen) 

Het provinciaal Hof, rechts van het Historium, heeft een grote herbestemmingsgeschiedenis. In het verleden diende deze plek als Waterhalle (13e eeuw) en later als monumentaal huizencomplex (18e eeuw). In 1878 vatte het gebouw brand, waarna het herbestemd werd als Provenciaal Hof. 

Verder zullen er op de markt nog drie zaken opvallen:

📍Het is de vertrekplek van de vele paarden. Van hier uit leiden de koetsiers nieuwsgierige toeristen met een glimlach de stad rond. 

📍 Jan Breydel en Pieter de Coninck kijken trots over de markt uit. Twee bekendheden uit de slag van Vlaanderen. 

📍Talloze brasserie & caféetjes en hun kleurrijke gebouwen (de perfecte insta-foto) 

Hoewel de Markt het meest significante plein van de stad lijkt te zijn is het 14de-eeuwse stadhuis gelokaliseerd op de Burg, het plein achter de Markt. Van hier uit wordt Brugge al meer dan 600 jaar bestuurd. De Burg is dan ook de oudste kern van de stad. 

Bron foto: Visit Flanders

Het stadhuis deelt het plein met het Landhuis van het Brugse Vrije, de voormalig civiele griffie en de Basiliek van het Heilig Bloed.  

Hiermee hebben we het hart van de Stad ontdekt. Natuurlijk is er véél meer in de aanbieding:

Het Begijnhof (aka het Prinselijk Hof Ten Wijngaarde)

Net zoals vele andere Vlaamse steden heeft het vroegere Brugge ook een eigen stukje bestemd voor de Begijnen. Vandaag de dag wordt het Begijnhof erkent als Werelderfgoed door Unesco.

Jan van Eyckplein

Zoals vermeld bij de geschiedenis in een notendop was de stad een belangrijke handelsknooppunt voor de regio. Deze spot wordt ook wel het Hanzekwartier genoemd en was tussen de 13e en de 15e eeuw dé plek voor internationale kooplui en handelsnaties om samen te komen. 

Kerken & museums

De stad is rijk aan museums, logisch ook aangezien in het verleden kunst, cultuur en religie zeer aanwezig waren. Enkele interessante zaken op een rijtje:

📍Onze lieve Vrouwekerk: één van de iconische torens van de stad. Hij is 115,5 meter hoog en daarmee ook de op één na hoogste bakstenen kerktoren van de wereld. Het pronkstuk tentoongesteld in deze kerk is het Madonna met Kind van Michelanglo. 

📍Concergebouw circiut: actieve kinderen bij? Geen probleem. Laat ze uitleven in het hedendaagse en educatieve belevingsparcours in het concertgebouw.

📍Diamantenmuseum: believe it or not, het moderne diamantslijpen werd door een Bruggeling uitgevonden in 15e eeuw. Alle nodige details en meer zijn hierover terug te vinden in het museum zelf.

📍Groeningemusuem: hier vind je een verzameling terug van Vlaamse Primitieven, onder andere Jan van Eyck, Hans Memling en Gerard David.

📍Gruuthusemuseum: onder het moto ’plus est en vous’ stelt het musuem (voormalige stadspaleis van Lodewijk van Gruuthuse) vele stukken voor die gelinkt zijn aan een Brugs verhaal. 

📍Historium: bij het binnenstappen word je meteen door de tijd gereisd. Terug naar de Middeleeuwen. Ondek hier hoe het er vroeger aan toe ging.

📍Sint Jans Hospitaal: één van de oudst bewaarde hospitalen van de regio geeft weer hoe de medische verzorging in het verleden gebeurde. (!Door werken zal niet alles tentoongesteld worden, de heropening is voorzien voor het najaar 2023!)

📍Het Stadhuis: de binnenmuren beelden hier de geschiedenis uit. Het is dan ook één van de oudste stadhuizen van de Nederlanden.

Bier, bier, bier

Het zou geen Vlaamse stad zijn zonder brouwerij. De stad telt maar liefst 3 brouwerijen in het centrum. De Halve Maan is hiervan de meest bekende, want hier wordt de heerlijke Brugse Zot gebrouwen. Verder zijn Bourgogne des Flandres en Fort Lapin de aanvullende. 

Naast een bezoekje aan de brouwerij(en) kan men ook alles teweten komen over onze heerlijke Belgische bieren in het Bruges Beer Experience musuem gelegen op de markt.

Shop till you drop

Brugge is een echte shoppingstad. De drie grootste winkelstraten zijn de Steenstraat , de Geldmuntstraat en de Noordzandstraat. Er is voor ieder wat wils: het gaat uit van souvenierswinkels, tot grote ketens tot designer winkels. 

Tip: Geen tijd tijdens de week? Elke eerste zondag van de maand worden de straten autovrij en gaan de winkels open. 

Bijtanken & snuisteren

De toerist uitgangen kan vermoeiend zijn, ga daarom dus optijd bijtanken in één van de coffebars van de stad. Hier mijn persoonlijke favorieten opgesomd:

☕️ Olivier’s Chocolate (koffie & artisanale chocolade): Er is niets beters dan, met het zonnetje op het gezicht, te doen aan people watching vanaf het terrasje met een lekker kop koffie en chocolade in de mond. Locatie: Sint-Amandsstraat 14

☕️ Cafune (specialty coffee roaster): hier word je altijd verwemlkomd met een grote glimlach. Locatie: Academiestraat 8

☕️ Cherry Picker (platenwinkel & koffie): misschien geen evidentie om koffie te zoeken in een platenwinkel, maar hier kan het wel! Locatie: Langestraat 74

☕️ Li au lait (koffie & breakfast/lunch): gewone koffie/thee is lekker inderdaad, maar geeft mij liever een Nutty Late con Panna (of één van hun andere creatieve samenstellingen). Locatie: Dweersstraat 30

🍹La casita (bar with snacks): Good vibes en heelrijke cocktails gegarandeerd. Locatie: Sint-Salvatorskerkhof 5

🍹Groot Vlaenderen (cocktailbar): zin in een chiquere, gezellige omgeving? Ook geen probleem! Het Groot Vlaenderen staat bekend om haar smakelijke cocktails. Locatie: Vlamingstraat 94

🍹Keldercafés (bar): de naam spreekt voor zich. In Brugge kan je vele cafés tegenkomen die in een kelder uitgebaad worden. Het is soms wat zoeken om de ingang te vinden, houd dus goed je ogen open.
Twee voorbeelden van keldercafés zijn: ‘t Poatersgat en Le Trappiste.

Een hongertje?

🥐 That’s toast: all day breakfast. Maar geen bokes met choco hoor, het gaat hier over heerlijke en creatieve gerechten. Let wel: het is gewoonlijk aanschuiven voor een tafel. Locatie: Dweersstraat 4

🥐 Sanseveria: Een vintage interieur en top beagels. Locatie: Predikherenlaan 11

🍴De Republiek: Deze bar/restaurant maakt deel uit van het cultuurhuis van de stad. Geniet van een gerechtje op hun terras voor of na een bezoek aan de stadbioscoop in hetzelfde gebouw. Locatie: Sint-Jakobsstraat 36

Jaarlijkse evenementen

Brugge heeft een groot culturrel aanbod. Zo zijn er jaarlijks onmisbare (al dan niet musicale) belevenissen. Hier vind je enkele samengevat:

Cactus Festival & MoodsMuziekfestival met een antenne op de wijde muziekwereldZomermaanden
Feest in het ParkEen gratis mondiaal festival in het Brugse MinnewaterparkJuni
ZandfeestenVlaanderens grootste brocantemarktEen zondag in juli, een zondag in augustus en een zondag in september
Brugse MeifoorEen van de grootste kermissen in West-VlaanderenMei
Kathedraal FestivalMusicale mix tussen de orgel en andere instrumentenTussen mei en september
KerstmarktWintermarkten & bars verspreid over de ganse stadDecember en januari

Voldoende aanbod dus! Veel plezier in het Venetië van België 💚

share this article
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Related

Bruges: an introduction

FacebookTweetPin Bruges is an inexhaustible source of beautiful views for those keeping an eye open. There’s a perfect mix between culture, history, and entertainment: that’s

Read More »

Joyce

Sustainable & Mindful Travel

Hi and welcome 🌻Traveling is a privilege and therefore we are able to positively change our behaviour towards it. As a mindful traveler, I share some articles here and there. In search of honest, non-commercialized travel information? Find Wegwijzer.be or contact me through joyce@wegwijzer.be 💚I'm here to inspire your adventurous lifestyle - holla at me if you'd like ✌️
My personal favorites
Explore